Från Skog till bord

På Öster Malma är vi nära naturen, vi inspireras av den och gör den närvarande i dina smakupplevelserna. Vi följer naturens säsonger och använder oss av skogens skafferi - med det vilda köttet i fokus. Det vilda kommer från skogarna och sjöarna runt om kring oss och allt kött tas om hand om i vårt eget slakteri. Hos oss äter du från skog till bord.

Restaurang Jägaren

I Jägaren bjuder våra kockarna på vällagade rätter med inspiration från naturen – och alltid vilt på menyn. I denna avslappande miljö kan du njuta av:

Varje vecka serveras:

Dagens lunch
Vild söndagsfrukost

Vi firar ofta högtiderna traditionsenligt på Öster Malma, avnjut högtidsmat i Restaurang Jägaren (ofta med avslutning på slottet)

Påskbuffé
Smörgåsbord på Mors dag
Farsdagbuffé
Julbord

(Läs mer och boka genom att trycka respektive knapp högst upp på sidan)

Vi är en kontantfri anläggning.

Boka bord i Jägaren

Mat på Barockslottet

I Wilhelm Drakenhjelms barockslott från 1660-talet bjuder vi in dig till matupplevelser med det vilda i fokus. I denna charmiga och unika miljö serveras högklassig mat från vårt vilda skafferi direkt från skog till bord. Till maten finns det alltid utvalda drycker från vår sommelier. När du äter på slottet får du också uppleva stora delar av miljöerna, från ovanvåningens unika målningar via matsalens fantastiska öppna spis och utsikt, sedan till jaktpubens gemytliga miljö till sena samtal och skoj. Under sommaren har du en magisk solnedgång på slottets terrass. 

Viltmiddag på slottet (ons, tors, fre, lör)
Slottsmiddag lördagar med tema – ibland har vi ett specifikt tema, exempelvis mordgåta, bubbelprovning mm. Håll utkik för nästa tema!

Slottets dryckeskällare
Samspelet mellan mat och dryck är en stor del av hela måltidsupplevelsen. I dryckeskällaren på slottet finns något för alla smaker. Se dryckeslistan för 2024 här >

Vill du fira eller ha ditt bröllop här?
Slottet är möjligt att boka för den speciella dagen! Läs mer >

Boka bord på slottet

Boka bord till sommaren

Lär dig laga vilt i Matstudion

Här i matstudion kan du och ditt sällskap få möjlighet till en rolig och lärorik upplevelse som avslutats på det godaste sättet. Vi brinner för filosofin “från skog till bord” och matstudion är en viktig komponent för att sprida kunskap och glädje kring matlagning och viltkött. All mat kommer naturligtvis från naturens eget skafferi, skogarna och sjöarna runt omkring oss. Närproducerad mat är självklart tycker vi.

Hur går det till?

Gruppen delas sedan in lagvis och alla lag tilldelas uppgifter inför tillagning och uppdukning av middagen. Därefter hackas, mixas och steks det för fullt i köket. Varje grupp presenterar sina rätter och briljerar med de nya kunskaperna och ni får sedan njuta av er skapelse (kanske med ett matchat vinpaket?).

10-16 personer
Inga förkunskaper krävs

Kan bokas som grupp – några gånger per år öppnar vi även upp för “öppen matstudio” där du kan boka in dig själv eller med ett mindre sällskap så paras ni ihop med resterande bokade.

Catering

På förfrågan utför vi catering av mat till andra platser i mån av tid. Vi kan hjälpa dig med allt från mat i skogen på jakt till bröllop eller fester. För ett förslag på upplägg och offert kontakta oss! 

Skafferiet

I butiken Skafferiet finns produkter för att göra din måltid till en festmåltid men också piffiga presenter att ta med hem. Närproducerade livsmedel från Sörmland med omnejd, våra egenproducerade produkter såsom Torpestalimpa eller viltkött från vårt eget slakteri. Älg, hjort, annat klövvilt och fågel och sortimentet varierar av naturliga skäl efter säsong, men ring och hör med oss om du söker något särskilt. Allt viltkött säljs som frysvara.

Vi ger dig gärna tips gällande tillagning – vi vill att fler ska våga laga vilt! 

Öppettider
Tisdag-Lördag 8.00-16.00
Söndag 9-12

Butiken ligger i anslutning till Restaurang Jägaren i Laggårn

Vi är stolta medlemmar i Sörmlands Matkluster. 

Slakteriet

I Slakteriet tas allt vilt hand om för att sedan användas i maten eller säljas i Skafferiet. Det är stor och viktig kunskap att kunna hantera köttet på rätt sätt och därmed hedra det fällda viltet. Svenska Jägareförbundet anordnar ett antal kurser varje år som handlar om omhändertagandet av det fällda viltet. Som medlem kan du delta i kurserna och lära dig mer utifrån filosofin ”från skog till bord”.

RECEPT

Viltkött - lika gott att steka som att grilla

Enkel och god marinad för vilt 

1 styckdetalj från hjort
2 tsk torkad timjan
0,5 dl rapsolja från de sörmländska gårdarna
5 krossade enbär
3 bankade vitlöksklyftor

Gör så här:

Blanda rapsolja, timjan, enbär, vitlök och nymalen svartpeppar.
Vänd och vrid på köttbiten som du stoppat tillsammans med marinaden i en
plastpåse att vila över natten i kylskåpet.
Dagen efter skär du biten i lagom tjocka bitar.
Stek på medeltemperatur i lite smör och lite rapsolja i grillpanna.
Köttet ska vara rosa på gränsen till rött.
Har du möjlighet att grilla på kolgrill? Gör det. Du kommer inte bli besviken!

Servera med grillade grönsaker och valfri potatis/ris

Vår populära Torpesta limpa

Vårt hemliga recept

1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
2 ½ dl rågkross
2 ½ dl vetekross
2 ½ vetekli
2 dl linfrö
2 dl solroskärnor
3 dl russin
3 dl mörk sirap
1 ½ msk bikarbonat
1 tsk salt

Blanda och häll ner i två smorda formar.

1 ½ timme i 150 grader.

Varför vilt?

Viltkött är vardagsmat – ett naturligt kött som är nyttigare, magrare och mer näringsrikt än annat kött. Ät vilt utan att jaga. Viltkött är lätt att laga – Inte konstigare än att tillaga annat kött. Du kan ersätta vilket annat kött som helst med viltkött.

– Viltkött innehåller en högre halt av mineraler, speciellt järn och zink.
– Viltkött är naturligt – fritt från främmande tillsatser som antibiotika och färgämnen
– Viltkött är magert och proteinrikt
– Viltkött är gott, djuren betar på naturliga betesmarker som ger god smak åt köttet
– Viltkött är lätt att lyckas med eftersom det är smakrikt och mört. Se bara till att det inte blir för genomstekt och torrt
– Viltkött är klimatsmart.