Vår historia

Öster Malma är en gammal plats från 1660-talets uppförande av slottet av generaltullförvaltaren Wilhelm Drakenhjelm, via många livsöden till det Öster Malma du får uppleva idag.

Den tidiga historien

I det vackra böljande landskapet Sörmland ligger det gamla säteriet Öster Malma med sitt slott och slottsflyglar beläget vid Malmsjön. Slottet är ett av de bäst bevarade barockslotten i Sverige och stod färdigt år 1668. För en bättre förståelse för tillkomsten av Öster Malma som vi delvis ser det idag, behöver vi omfamna en del av det århundrande slottet föddes ur.
Öster-Malma som det framställs i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna.
Öster-Malma som det framställs i Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna.

Under de första årtiondena av 1600-talet växte en modern byråkratisk organisation fram i Sverige. Gymnasier och universitet grundas. I Europa pågår det trettioåriga kriget. Drottning Kristina var endast 1 år då hennes far, Gustaf II Adolf stupade vid Lützen år 1632.

Kristina uppfostras av Rikskanslern Axel Oxenstierna och vid 18 årsålder, år 1644, bestiger hon tronen och blir drottning av Sverige. Vid den Westfaliska freden år 1648 stod Sverige som vinnare och blev en stormakt i Norra Europa.

Nu börjar Sverige placera sina rikedomar i ståtliga slott och herresäten i sten. Trädgårdar skulle anläggas. Inspiration togs från Frankrike och Rom som gick efter barockens dramatiska, storslagen stilriktning. Med slingrande former möter arkitekturen symmetri och regelbundenhet.

Här fanns också behovet att marknadsföra Sverige vilket ledde till påbörjandet av det topgrafiska planchverket Suecia Antiqua et hodierna (latin för ”Det forna och nuvarande Sverige”). Upphovsmannen var Erik Dahlberg som påbörjade arbetet år 1660. Verket innehåller avbildningar på städer, herresäten och historiska platser runt om i Sverige. Ett storslaget verk vars syfte var att visa ett lika storslaget Sverige. Det skulle ges som gåva till viktiga personer och andra nationer men kom senare att komma ut till försäljning. Erik Dahlberg som ingift i byggherren Wilhelm Drakenhielms familj gav Öster Malma en plats i verket.

Samtidigt i Nyköping börjar Johan Månsson (1604–1660), senare adlad Silfverstierna, sin häpnadsväckande klassresa från fattig bondpojke till en av de rikaste och största jordägarna i Sverige. År 1650 köper Johan Månsson Silfverstienar Öster Malma som då blir en av hans vid sin död, 300 jordbruksfastigheter.

Öster Malma vid denna tid är endast en by med två intilliggande gårdar som ägs av två olika ägare. Johan är mannen att förena dessa gårdar för att vid hans död testamentera Öster Malma till sin 16 åriga dotter Anna-Maria Silfverstierna. Enligt lagen tillfaller Ann-Marias arv
hennes make. Den 20 år äldre änkemannen Wilhelm Böös Drakenhielm. Endast 15 år gammal ingick Anna Maria giftermål med Wilhelm.

Porträtt av Anna-Maria Silfverstierna

Öster Malma som vi ser det idag leder oss tillbaka till Anna-Maria Silfverstierna. I en tid där kvinnor föga omskrivs i historieskrivningen men som bakom kulisserna har stor betydelse.

Bild från Wikipedia, Målningen är målad av Hendrik Münnichhoven. Nederländsk målare. Anställd av Drottning Kristina. Originalet hänger i Ludgo kyrka. 

I början var Öster Malma endast en by med två gårdar som ägdes av Anna-Marias far, Johan Månsson Silfverstierna (1604–1660). En driftig man som gjorde en enastående klassresa från bondpojke till den största jordbruksägaren i Södermanland. Johan Månsson Silfverstierna och hans fru Chatarina Eriksdotter Stormhatt, bodde aldrig på Öster Malma.

Anna-Maria levde under en tid då äktenskapet ofta var en affärsuppgörelse snarare än en union byggd på romantisk kärlek. Flickor giftes bort i tidig ålder. Så gällde även för Anna-Maria. Endast 15 år gammal gifte hon sig med den 20 år äldre
generaltullförvaltaren och änkemannen, Wilhelm Böös Drakenhielm.

När fadern dör ärver den då 16-åriga Anna-Maria Öster Malma. Genom sitt giftermål får hon ansvar inte bara för hushållet, utan även makens tre barn från tidigare
äktenskap. Före 25 års ålder födde hon fyra egna barn.

Anna-Maria beskrivs som ett mycket dugligt fruntimmer. Som ärvt faderns driftighet. Maken Wilhelm däremot ansågs inte lika driftig. Han var glad i affärer men omåttligt dålig på det. Wilhelm höll hårt i räkenskapsböckerna. Anna-Marias tid var präglat av ekonomiska svårigheter som vid ett tillfälle resulterade i att
Öster Malma tvingades pantsättas. I sista stund lyckades man lösa panten och behålla Öster Malma. Fogden vittnar om magra oxar som tvingats till slakt och gårdens arbetare som gick med allt för trasiga skor.

När Wilhelm dog var ekonomin i botten och Anna-Maria tvingades sälja delar av sitt arvegods i Halland för att kunna behålla Öster Malma i familjen.

Då kvinnans lott på 1600-talet var underordnad mannen, både inom familj och samhälle. Blev det hennes man, Wilhelm som genom arvet omskrivs som byggherre för Öster Malma slott. Men på Anna-Marias ungdomsporträtt som hänger i
familjekyrkan Ludgo Kyrka, står följande skrivet:

Fröken Anna-Maria Silfverstierna sedan hon under sitt första gifte gjorde Öster Malma till Sätesgård och det alldeles av sten uppbyggt. Anlagt trädgårdarna med murar och afsättningar. Upbygt Ludgo Kyrka samt familjegrafven.

Med det sagt vågar man nog påstå; utan Anna-Maria Silfverstierna inget Öster Malma slott.

Förvandlingens tider

Det är nu Öster Malma börjar sin omvandling till sätesgård och slott.

Trots att källorna omnämner Anna-Maria som ett ”dugligt fruntimmer”, lika driftig som sin far Johan, är det Wilhelm som står som byggherre för Öster Malma. Arkitekten till byggplanen blir Jean de la Vallée. År 1668 står Öster Malma mer eller mindre färdigt. Än idag kan vi beundra de vackra grisaillemålade taken på andra våningen. Även smideslås från 1600- talet finns kvar att beskåda.

Bilden visar en av öster malmas takmålningar i blått och grått

Men Wilhelm var inte lika driftig som sin svärfar. Han var glad i affärer men omåttligt dålig på det. Anna-Marias liv med Wilhelm präglas av dålig ekonomi och hårt hållna räkenskapsböcker.

Släkten Drakenhielms tid på Öster Malma tar slut när Thomas von Berchner köper säteriet år 1738. Vid hans död är det hans änka Ulrika Eleonora Riddarstolpe som tar över. En av Sveriges rikaste kvinnor. Hon bestämmer sig för att rusta upp Öster Malma. Vilket hon gör tillsammans med förvaltaren av Öster Malma, Wolter Reinhold Stackelberg. Dessa två gifter sig ett år senare. Och det blir startskottet för Stackelbergs tid på Öster Malma som sträcker sig ända fram till år 1827.

Ulrika Elonora låter sätta sin prägel på Öster Malma. Nu har stilidealet gått från barockens dramatiska symmetriska framställning till rokokons mer asymmetriska harmoni. Ulrika låter uppföra de kvartsformade stallflyglarna med inspiration från stockholmsslotts högvaktsflyglar. I den stora salen på övervåningen ger Ulrika oss en resa in en orientalisk värld genom den vävtapet hon lät pryda väggarna med. Jakten står som huvudtema i motivet. Även stora salens dörröverstycken pryds med allegoriska motiv som leder tankarna till Stackelbergs stora intresse; zoologi och jakt. Men som även kan vara en allegorisk framställning av våra 5 sinnen. Allt följer rokokons livfulla ornamentik.

Bild på historisk vävd tapet på Öster Malma slott
Bild på en av Ulrika Eleonoras vävda orientaliska tapeter

Detta blir Öster Malmas storhetstid som frodas i ekonomiskt välstånd. Den sista Stackelbergaren lämnar över slottsnycklarna till grosshandlare Warner Groen år 1827. Groen blir den ägare som lät göra det största ingreppet i husets historia. Han förstorade fönstren på andra våningen genom att förse dem med nygotiska spetsbågar.

Därefter följer en brokig tid av olika ägare i Öster Malmas ägarlänga.

Den sista privata ägaren är Gustav Melcher Broms. I 10 år äger han Öster Malma för att sedan sälja det till Staten år 1944 och Kungliga Domänstyrelsen förvaltar gården.

Bild på dörröverstycke i Öster Malma slott
En bild på ett av de dörröverstycken som representerar de 5 sinnerna
Visar kakelugn i Öster Malmas slott
Marmorn kommer från en nedriven skulptur under franska revolutionen

Framtiden formas

Nu börjar en ny tid för Öster Malma. Det är här är vi befinner oss idag tillsammans med Svenska Jägarförbundet.

Jägarförbundets tid på Öster Malma börjar dock långt innan förbundet står som ägare.

För denna resa behövs en liten återblick till hur jägarförbundet bildades år 1830. Men för att förstå dess tillkomst måste vi gå ännu längre tillbaka i tiden. Till ett kaotiskt Frankrike år 1789.

Franska revolutionens uppror mot kungahuset skapade oro i de europeiska kungahusen. Gustav III blidkade folket genom att släppa jakten fri till markägare vilket resulterade i att det sköts okontrollerat och jaktbeståndet gick ner. De som hade råd att oroa sig bildade Svenska
jägarförbundet i syfte att få kontroll på viltbeståndet. Samtidigt som staten förvärvat Öster Malma på 40-talet letar Svenska jägarförbundet efter en plats att utbilda i jakt och viltvård.

Rum med Jägareförbundets historia på Öster Malma slott
Övre hallen på slottet visar en liten utställning om Jägareförbundets historia

Den dåvarande ordföranden Prins Gustaf Adolf ansåg att Öster Malma var den absolut mest lämpade platsen för en jaktvårdsskola och såg till att Jägarförbundet fick arrendera gården och de tillhörande byggnaderna. År 1947 invigdes Öster Malmas jaktvårdsskola som fram till idag har utbildat över 300 viltmästare. 1994 får jägarförbundet möjlighet att förvärva Öster Malma.

Svenska Jägarförbundet har genom åren satt sin prägel på Öster Malma. Men samtidigt värnat om att bevara och förvalta det kulturvärde som genomsyrar platsen och slottet.

När det bestämdes att Jägarförbundets huvudkontor skulle flyttas från Rinkeby till Öster Malma kom arkitekten Christian Melker med förslaget att göra om den gamla ladugården. År 2003 invigdes det som idag fortfarande går under namnet ”laggårn”.

Hit flyttades huvudkontoret som nu delar övervåningen med redaktionen för Svensk Jakt. En restaurang med inriktning på vilt lät inredas på nedervåningen i laggårn. Lockar lunchgäster
runt om. Flertalet konferensrum och en reception ska möta behovet av den ökade efterfrågan på utbildningar och konferenser.

Slottet står till förfogande med sina historiska lokaler och expertis för fester och bröllop. Konstföreningen Nordic Wildlife pryder slottsväggarna med motiv från den nordiska faunan. Allt till försäljning om något tilltalar betraktaren.

Utöver hotellbyggnaden finns numera även den nyrenoverade sviten i ena slottsflygeln. Sviten tillägnades Anna-Maria Silfverstierna. Eller varför inte bo på vandrarhemmet i den andra 1600-tals flygeln.

Öster Malmas Wildlife park ger möjligheten att se svenska vilda djur i deras naturliga miljö. Den traditionella stämningsfulla julmarknaden lockar kors och tvärs.

Sommar som vinter lever Öster Malma ett aktivt och rikt liv med fokus på att bevara och förvalta det vilda i naturen och vår kulturhistoria till framtidens generationer.